12 juni 2023

Motie: aanscherping regels kamerverhuur

Aanscherping regels kamerverhuur

Op initiatief van SGP, CDA, ChristenUnie en PAB gaat Papendrecht de regels voor kamerverhuur aanscherpen. Donderdag 8 juni nam de gemeenteraad unaniem een motie aan die hiertoe oproept. 

De motie werd ingediend bij de bespreking van een wijziging van Huisvestingsverordening. Door deze wijziging geldt in Papendrecht vanaf 1 juli een opkoopbescherming voor koopwoningen tot de NHG-grens. Hiermee worden speculanten en beleggers de pas afgesneden. De opkoopbescherming werd door de hele gemeenteraad gesteund.

SGP, CDA, ChristenUnie en PAB wezen er echter op dat het college een uitzondering kan maken op de opkoopbescherming door kamerverhuur aan particulieren toe te staan. Deze regeling is voornamelijk bedoeld voor het huisvesten van arbeidsmigranten.

In Papendrecht mag sinds 2019 vijf procent van de woningen verkamerd worden verhuurd. De vier partijen stelden voor om dit terug te brengen naar twee procent.

SGP-fractievoorzitter Ardjan Boersma lichtte de motie toe: ''Dit is in lijn met regels in de omliggende gemeenten Dordrecht, Alblasserdam en Sliedrecht. Met een lager maximum blijven er meer woningen over voor andere woningzoekenden. Ook voorkomt het dat Papendrecht onbedoeld aantrekkelijk is voor beleggers. Volgens SGP, CDA, ChristenUnie en PAB kan hiermee blijvend worden voorzien in de behoefte voor huisvesting van arbeidsmigranten, maar wordt tegelijkertijd gehoor gegeven aan recente vragen van omwonenden.''

De motie werd unaniem gesteund door de Papendrechtse gemeenteraad. Namens het college van B&W gaf wethouder Arno Janssen aan dat hij de motie omarmde. In de komende maanden gaat hij aan de slag met de aanscherping van de regels.