23 december 2016

Jaar uit, jaar in

 

Een jaar ligt weer achter ons. Het is bijna voorbij. Tijd om een pas op de plaats te maken.

In Papendrecht zijn veel dingen gepasseerd. We namen afscheid van burgemeester Kees de Bruin. We kregen een nieuwe burgemeester in de persoon van Aart-Jan Moerkerke. Diverse onderwerpen hadden onze aandacht. Te denken valt aan het groen, parkeren in het centrum en voortgezet onderwijs scholen. Over vele onderwerpen is gepraat, gediscussieerd en besloten.

In Nederland speelden andere thema’s, soms zelfs drama’s. Denk aan het Oekraïene-referendum, de discussie rond voltooid leven. Ook hier is over vele onderwerpen gepraat, gediscussieerd en besloten.

In de wereld vroegen nog weer andere zaken de aandacht. In het oog springt een evenement als de Olympische Spelen. Een schijnbaar toonbeeld van een vredige wereld. Niets bleek minder waar. De media vulden zich dit jaar weer met berichten van ellende uit alle delen van de wereld: Syrië, Irak, bootvluchtelingen, droogte, aardbevingen, aanslagen in Nice, Brussel en Berlijn. Er lijkt geen einde aan te komen. Andere opvallende gebeurtenis: de weinig verheffende vertoning rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Als je deze roerige context in ogenschouw neemt, zijn we in Nederland ongelofelijk bevoorrecht. Zowel qua rust en welvaart als ons politieke systeem. Daar zijn we dankbaar voor!

Tegelijkertijd roept het de vraag op: waar gaat het heen? Op korte termijn, op lange termijn. Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Wat ons perspectief en hoop biedt voor onszelf en anderen, is het vertrouwen in onze Schepper, zoals in onderstaand gedicht verwoord.

Door goede machten trouw en stil omgeven,
behoed, getroost, zo wonderlijk en klaar,
zo wil ik graag met u, mijn liefsten, leven,
en met u ingaan in het nieuwe jaar.

Wil nog de oude pijn ons hart vernielen,
drukt nog de last van 't leed dat ons beklemt,
o Heer, geef onze opgejaagde zielen
het heil waarvoor Gij zelf ons hebt bestemd.

SGP-fractie, bestuur en wethouder wensen u een gezegend en voorspoedig 2017!


*Gedicht van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)