7 maart 2024

SGP bezorgd over toekomst Boskalis

De toekomst van het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht is ongewis, zo bleek uit berichtgeving in landelijke media. De fracties van PAB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP maken zich zorgen en stellen hierover vragen aan het college van B&W.

Duo-raadslid Kees Leenhouts (SGP) licht de vragen toe. ‘‘We zijn er trots op dat het hoofdkantoor van zo’n grote multinational in Papendrecht is gevestigd. We maken ons zorgen dat het hoofdkantoor nu dreigt te verdwijnen en willen van het college weten wat de consequenties hiervan zijn. Ook vragen we het college om in gesprek met Boskalis te kijken wat de gemeente en de Smart Delta Drechtsteden kunnen doen om het hoofdkantoor in Papendrecht te behouden.’’

De fracties vragen of het college kan uitzoeken wat de concrete impact zou zijn van het vertrek van het hoofdkantoor van Boskalis voor Papendrecht en de Drechtstedenregio. Ze verwijzen naar het bredere economische belang van de aanwezigheid van Boskalis voor Papendrecht en de regio. Zo willen de fracties weten hoeveel toeleveranciers Boskalis heeft en wat is de economische waarde daarvan is.

PAB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP vragen wethouder De Keizer (Economie) om in gesprek te gaan met Boskalis om te kijken wat de gemeente en de Smart Delta Drechtsteden kunnen doen om het hoofdkantoor in Papendrecht te behouden. Ze dringen er bij het college op aan om daarbij specifiek in te gaan op de lobby vanuit de Drechtsteden richting Den Haag.

Boskalis heeft reeds besloten om haar vestiging in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) te vergroten. Het baggerbedrijf neemt later dit jaar een besluit over een volledige verhuizing van het hoofdkantoor naar Abu Dhabi.

Lees hieronder de schriftelijke vragen.

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Boskalis uitbreidt in Abu Dhabi en later dit jaar een besluit neemt over een mogelijk vertrek van het hoofdkantoor uit Nederland?[1]
  2. Deelt u de zorgen over een mogelijk vertrek van het hoofdkantoor van Boskalis uit Papendrecht?
  3. Kunt u toelichten wat de concrete impact zou zijn van het vertrek van het hoofdkantoor voor Papendrecht en de Drechtstedenregio?
  4. Is u bekend hoeveel werknemers Boskalis in Papendrecht heeft en hoeveel daarvan woonachtig zijn in Papendrecht en/of de regio?
  5. Kunt u toelichten wat het bredere economische belang is van de aanwezigheid van Boskalis voor onze gemeente en regio? Hoeveel toeleveranciers heeft Boskalis bijvoorbeeld in onze regio en wat is de economische waarde daarvan?
  6. Kunt u toelichten op welke wijze het college, al dan niet in het verband van de Smart Delta Drechtsteden, in gesprek is met Boskalis over wat de gemeente Papendrecht en de Drechtstedenregio kan betekenen om het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht te behouden? Kunt u daarbij specifiek in gaan op de lobby vanuit de Drechtsteden naar Den Haag?
  7. Welke mogelijkheden ziet het college voor het versterken van de samenwerking tussen Boskalis en het technisch onderwijs in onze regio?
  8. Op welke wijze bereidt het college zich voor op een onverhoopt vertrek van het hoofdkantoor van Boskalis uit Papendrecht?