19 maart 2022

SGP dankbaar met 2 zetels

Bij de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart 2022 heeft SGP Papendrecht twee zetels gehaald. Hiermee wint de SGP een zetel! Ardjan Boersma neemt de komende vier jaar plaats in de gemeenteraad naast huidig fractievoorzitter en lijsttrekker Arjan Kosten.

De SGP kreeg 927 stemmen. Slechts één keer eerder haalde de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen in Papendrecht zoveel stemmen. Ook in 1978 werden 927 stemmen gehaald. In procentueel opzicht werd ook een hoogtepunt bereikt. De SGP kwam uit op 7,5% van de stemmen. Nooit eerder was dat percentage zo hoog.

Reactie Arjan Kosten

Lijsttrekker Arjan Kosten is dankbaar voor de stemmenwinst en zetelwinst. “Als SGP zijn we heel dankbaar voor de op ons uitgebrachte stemmen. We hadden gehoopt op een tweede zetel, maar er zeker niet op gerekend. Dan is het toch heel bijzonder dat we voldoende stemmen gekregen hebben voor een tweede zetel. Daarmee kunnen we ons komende jaren nog meer inzetten voor Papendrecht. Ik heb afgelopen jaren gemerkt dat het in je eentje echt pittig is. Vandaar ook dat we enorm blij waren gisteren! We kijken terug op een goede en heel zichtbare campagne. De komende jaren willen we ons inzetten voor de punten waar nu mee naar buiten kwamen."

Reactie Arjan Voorwinden

Ook voorzitter van de kiesvereniging Arjan Voorwinden toonde grote dankbaarheid voor het behaalde resultaat. “We hebben de dag na de verkiezingen teruggeblikt met het campagneteam en onze dankbaarheid jegens de Heere uitgesproken. Dit is een heel bijzondere uitslag. We hebben met elkaar Psalm 103:1 gezongen.”

Loof, loof den HEER, mijn ziel, met alle krachten;
Verhef Zijn naam, zo groot, zo heilig t' achten;
Och of nu al, wat in mij is, Hem preez'!
Loof, loof, mijn ziel, den Hoorder der gebeden;
Vergeet nooit één van Zijn weldadigheden;
Vergeet ze niet; 't is God, die z' u bewees.

Naast Arjan Kosten en Ardjan Boersma zullen Willem Goudriaan (nr. 3) en Kees Leenhouts (nr. 4) hun opwachting maken in de raad als duo-raadslid. Willem was dat ook al in de vorige periode. 

Duidingsdebat

Op vrijdag 18 maart blikte de Papendrechtse gemeenteraad terug op de verkiezingsuitslag. Namens de SGP voerde Arjan Kosten het woord. Bekijk zijn bijdrage aan het debat. Hij stond onder andere stil bij het overlijden van Gerrit Stam, nummer 6 op de kandidatenlijst.

Bij de verkiezingen verloor het Papendrechts Algemeen Belang 4 van de 9 zetels. Met 5 zetels bleven zij wel de grootste partij. Daarna volgt Onafhankelijk Papendrecht met 4 zetels, een winst van 2 zetels. Ook de VVD won een zetel en kwam uit op 3 zetels. De andere partijen in de raad bleven in zetelaantal gelijk. CDA 3 zetels, ChristenUnie 2 zetels, D66 2 zetels, PvdA 1 zetel en GroenLinks 1 zetel.

In de komende weken gaat een onafhankelijke informateur aan de slag om met alle partijen te spreken over de verkiezingsuitslag en de vorming van een nieuw college.

Uitslagenavond

Het was overigens een bijzondere uitslagenavond omdat SGP-leider Kees van der Staaij te gast was op de uitslagenavond in Papendrecht. Hij volgde hier de uitslagen van de SGP in het hele land. Lees hier een verslag van de avond in het Reformatorisch Dagblad. 

V.l.n.r. Kees van der Staaij, SGP-medewerkers Menno de Bruyne, Peter Smit en Jenny Romijn en burgemeester Annemiek Jetten

V.l.n.r. lid campagneteam Leon Donk, duo-raadslid Willem Goudriaan, bestuurslid Jan de Waard, dhr. Moerkerken