15 april 2024

SGP Papendrecht: 'Windturbines ongewenst'

SGP Papendrecht stelt vragen aan het college van B&W over de mogelijke komst van windturbines vlakbij de gemeentegrens van Papendrecht. 

In het kader van de Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard zoekt de gemeente Molenlanden mogelijke locaties voor de plaatsing van windmolens. Eén van de gebieden die onderzocht wordt, is 'zoekgebied J' dat vlakbij de gemeentegrens van Papendrecht ligt (zie kaartje).

Bron: Gemeente Molenlanden

De gemeente Molenlanden geeft omwonenden tot 23 april 2024 de mogelijkheid om te reageren op de mogelijke locaties. Ook inwoners van Papendrecht kunnen hier gebruik van maken. Meer informatie vindt u hier.

Uit berichtgeving in regionale media blijkt dat de windturbines mogelijk 240 meter hoog kunnen worden. SGP-fractievoorzitter Ardjan Boersma: ''Wij vinden de mogelijke plaatsing van windturbines met een maximumhoogte van 240 meter vlakbij de gemeentegrens van Papendrecht ongewenst. We vragen aan het college van B&W om actief betrokken te zijn bij het besluitvormingsproces over de windturbines en de verwachte consequenties op voorhand in kaart te brengen.''

Lees hieronder de schriftelijke vragen die SGP Papendrecht heeft gesteld.

  1. Wat is het standpunt van het college van B&W ten aanzien van de mogelijke komst van windturbines in de ‘zoekgebied J’, dat pal aan de gemeente Papendrecht grenst?
  2. Kunt u aangeven op welke wijze het college door de gemeente Molenlanden tot op heden betrokken is en/of verder betrokken wil worden bij de zoektocht naar mogelijke locaties voor windturbines in de Regionale Energiestrategie (RES)-regio Alblasserwaard?
  3. Is het college door de gemeente Molenlanden gevraagd is om te reageren op de verkenning naar mogelijke locaties voor windturbines op het grondgebied van de gemeente Molenlanden? Zo ja, kunt u deze reactie met de raad delen? Zo nee, is het college bereid om namens de gemeente Papendrecht als belanghebbende alsnog een reactie in te dienen?
  4. Klopt het dat de windturbines 240 meter hoog zouden kunnen worden?
  5. Bent u het ermee eens dat het plaatsen van windturbines met een hoogte van 240 meter in ‘zoekgebied J’ vanuit Papendrechts perspectief ongewenst is?
  6. Kunt u duiden wat inwoners van Papendrecht zouden merken van de komst van windturbines op deze locatie? Bent u bereid om de verwachte consequenties op voorhand in kaart te brengen?
  7. Kunt u aangeven hoe het contact en de afstemming tussen de verschillende RES-regio’s is georganiseerd, in dit specifieke geval tussen de RES-regio Drechtsteden en de RES-regio Alblasserwaard?
  8. Welke rol speelt de provincie Zuid-Holland hierbij?
  9. Kunt u aangeven welke (juridische) mogelijkheden de gemeente Papendrecht heeft op het moment dat vanuit de RES-regio Alblasserwaard besloten zou worden om windturbines te plaatsen in ‘zoekgebied J’ en de gemeente Papendrecht deze turbines niet op de gekozen plek wil?