1 oktober 2015

To Be continued

Een korte impressie van de bijdragen van de SGP-fractie in het dossier ToBe.

Op 30 september jl. was er een extra raadsvergadering. Op de agenda stond het herstel-en verbeterplan (ToBe continued) van ToBe, met het daarbij behorende prijskaartje. En ook als je niet akkoord zou gaan met het herstel- en verbeterplan hing er een prijskaartje aan…..

De SGP-fractie vond het een lastige afweging. Het gaat om best veel geld. Circa € 83.000 kost het om met ToBe een traject in te gaan tot herstel. Het kost € 220.000 om uit te treden. Bovendien zijn we lang niet altijd blij met alle cultuuruitingen. Aan de andere kant is er alle ruimte voor scholen om hun eigen keuzes te maken. Dat vinden we belangrijk! Maar linksom of rechtsom kost ToBe ons dus nogal wat geld….

Wat het beeld vertroebelde was dat diverse gemeenten uit de samenwerking zijn gestapt. De media deden daar uitvoerig verslag van met alle vragen die dat weer opriep. Dat gaf bij de SGP-fractie ook vragen. In hoeverre zou dit gevolgen hebben voor andere gemeenten? Zou dat voor Papendrecht extra kosten met zich meebrengen? En het herstel- en verbeterplan heeft ondanks goede intenties toch nogal wat risico’s in zich. Het is maar de vraag of het een succes wordt.

Voor de fractie stond het wel als een paal boven water dat we niet in de toekomst kunnen kijken. Iedere fractie had verwachtingen, twijfels en ideeën. Maar we weten simpelweg niet wat de toekomst ons brengt. En ook niet hoe ToBe er over 5 jaar voor staat. Ook dat maakte het een lastige keuze. Dus moesten we het doen met de kennis van nu.

Uiteindelijk heeft de SGP-fractie ingestemd met het voorgestelde plan. Voor ons gaven daarbij de volgende zaken de doorslag.

Ten eerste heeft ToBe al de infrastructuur waar we verder mee kunnen gaan. Elk alternatief vraagt om opbouw, uitdenken en vooral extra geld.

Ten tweede lijkt de keuze voor ToBe de goedkoopste. Daarbij gaan we inderdaad van het ‘platte sommetje’ uit dat € 83.000 minder is dan € 220.000. Eventuele meerkosten zijn er niet stelde wethouder Reuwer. Daar gaan we dan ook echt vanuit.

Ten derde vinden we het van wezenlijk belang dat er een normale subsidierelatie komt. Dat was ook een voorwaarde in het raadsvoorstel. Wanneer die relatie er is, hoeft de gemeente Papendrecht dus niet meer op te draaien voor de tekorten van ToBe. Daardoor lopen we dus minder risico’s. Dat is wel fijn voor de Papendrechtse schatkist.

Ten slotte vindt de SGP-fractie het van belang om niet zomaar voorzieningen te stoppen. Want wat je dan stopt, krijg je nooit of na heel veel inspanningen pas weer voor elkaar. In de laatste algemene beschouwingen hebben we dat een slechte vorm van rentmeesterschap genoemd.

Na uitvoerig beraad en diverse moties bleek een ruime meerderheid van de raad in te stemmen met het voorgestelde plan. Alleen de PAB-fractie stemde tegen. Wat Papendrecht betreft wordt ToBe continued.