16 september 2024

Vluchtelingenopvang Weteringsingel

Recent werd bekend dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het pand aan de Weteringsingel 14 (voormalige Rabobank) wil gaan gebruiken als opvanglocatie voor vluchtelingen.

Locatie Weteringsingel

Het gaat om de opvang van maximaal 80 alleenstaande minderjarige asielzoekers voor een periode van 5 jaar. Het is de bedoeling dat de opvanglocatie in het eerste kwartaal van 2025 wordt geopend. Klik hier om meer te lezen.

Begin juli is de gemeenteraad door het college van B&W vertrouwelijk geïnformeerd. De gemeenteraad heeft toen de mogelijkheid gehad om via een zogenaamde 'wensen- en bedenkingenprocedure' hierop te reageren. Ook heeft de verantwoordelijk wethouder telefonisch alle fractievoorzitters benaderd over de precieze plannen. 

Wat vindt de SGP hiervan?

  • Langetermijnvisie Om te beginnen past de keuze voor de locatie Weteringsingel in de langetermijnvisie vluchtelingenopvang (klik hier). Deze visie is vlak voor de zomer unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. 
  • Instroom beperken? De opvang van vluchtelingen in Papendrecht heeft uiteraard impact op ons dorp. De SGP vindt dat de instroom van asielzoekers in Nederland moet worden beperkt. Dit is echter iets dat alleen het kabinet en de Tweede Kamer kunnen oplossen. Het overstijgt de verantwoordelijkheid van de gemeente Papendrecht. Als lokale gemeente zijn we verantwoordelijk voor het opvangen van vluchtelingen die al hier zijn. 
  • Herbergzaamheid Voor SGP Papendrecht is van belang dat herbergzaamheid voor vreemdelingen een rode draad vormt door heel de Bijbel. Wij zijn dus principieel voor het bieden van onderdak aan vluchtelingen. 
  • Draagkracht Tegelijkertijd moet wel goed gekeken worden naar de draagkracht van ons dorp. De asielopvang moet passen bij de schaal van Papendrecht, maar ook onderwijs voor de vluchtlingen moet goed kunnen worden gereegeld. Ook moet vluchtelingenopvang geen nadelig effect hebben op het lokale woningaanbod. Bij de opvanglocatie Weteringsingel wordt hieraan voldaan.
  • De Meent De opvanglocatie Weteringsingel is dichtbij winkelcentrum De Meent. De SGP vindt het heel belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt met gemeente, COA en de ondernemers over veiligheid en het voorkomen van overlast. We gaan nauwgezet volgen of dit gebeurt. 
  • Communicatie De SGP-fractie vindt het belangrijk dat er goed wordt gecommuniceerd. We hebben er bij het college van B&W op aangedrongen dat de ondernemers en omwonenden van de Weteringsingel zo snel als mogelijk geïnformeerd zouden worden over de plannen voor de opvanglocatie. Helaas lijkt dit niet helemaal goed te zijn gegaan. De SGP-fractie baalt daarvan.

Inloopbijeenkomst

Op maandag 16 en 23 september wordt er in een inloopbijeenkomst gehouden voor de ondernemers van De Meent en omwonenden. De SGP-fractie hoopt hierbij aanwezig te zijn.

Contact

Mocht u vragen / opmerkingen hebben over het standpunt van de SGP-fractie, neem dan contact op met fractievoorzitter Ardjan Boersma via a.boersma2@papendrecht.nl.