6 juli 2023

Algemene beschouwingen 2023

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 6 juli 2023 vonden de Algemene Beschouwingen plaats over de 'Perspectiefnota 2023-2028'. Namens SGP Papendrecht voerde fractievoorzitter Ardjan Boersma het woord.


Voorzitter! Heeft u ze al zien wapperen? Ik heb het over de vlaggen die sinds een paar weken de entree van het winkelgebied versieren. Bovenaan en onderaan de Veerpromenade. ’Winkelpark De Meent 15 jaar’ staat erop. En inderdaad, in oktober 2007 werd de vernieuwde Meent feestelijk geopend. Het kristallen jubileum – zo noem je een vijftiende verjaardag – is zeker een felicitatie waard voor al die winkeliers en ondernemers!

Vijftien jaar? Zestig jaar!

Toch zette het mij aan het denken. Vijftien jaar? Is die Meent niet veel ouder? Ik ben de archieven ingedoken.Wat schetst mijn verbazing – kristal blijkt diamant te zijn! De Meent bestaat niet vijftien, maar precies zestig jaar. Op 8 oktober 1963 opende burgemeester Keijzer het gloednieuwe winkelcentrum. Kunnen de vlaggen nog aangepast worden?

Wat is een meent?

Voorzitter, als kersverse inwoner van Papendrecht [het burgemeestersgezin is kortgeleden verhuisd] heeft u zich misschien afgevraagd: wat is een meent eigenlijk? Daarvoor moet je niet zestig, maar vele honderden jaren terug. In de Middeleeuwen was een meent een stuk grond waar meerdere mensen gezamenlijk rechten en plichten hadden. Bijvoorbeeld om het te bewerken of er vee te houden.

Er is geen bewijs dat in Papendrecht ooit een meent was. Maar hoe komt onze Meent dan aan haar naam? Nou, daar kan de huidige Commissie Naamgeving nog een puntje aan zuigen. De voorgangers van dhr. Van Heteren zullen ontdekt hebben dat ‘meent’ hetzelfde betekent als ‘gemeenschap’. Het boek Geschiedenis en verklaring van de straatnamen in Papendrecht meldt dus dat men het nieuwe winkelgebied naar eer en geweten ‘Meent’ kon noemen omdat de winkeliers tenslotte... een gemeenschap vormden. Een fraai staaltje straatnaamgeving!

Herwaardering van de 'meent'

Voorzitter, Meenten lijken iets van lang geleden. Middeleeuws! Toch pleit ik vandaag voor herwaardering van de meent. Niet dat we het Marktplein voor het gemeentehuis moeten omploegen en inzaaien als een gezamenlijke tuin.
Wel dat De Meent ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om onszelf als een gemeenschap te zien – omdat we dat zijn.

Voorzitter, onze tijd kenmerkt zich doordat vaak het individu als de maat der dingen wordt genomen. Zelfontplooiing, zelfbeschikking, zelfregulering. Die ik-gerichte manier van denken sijpelt ook door in gemeentelijk beleid. Bijvoorbeeld een term als ‘zelfredzaam’, die ik een paar keer tegenkwam in de Perspectiefnota. Jezelf kunnen redden. Alsof dat echt mogelijk is. Alsof je ‘de tuin van je leven’ – om in de beeldspraak te blijven – helemaal zonder anderen kunt bijhouden of er alleen zelf de vruchten van mag plukken.

Bouwen aan gemeenschappen

Voorzitter, een ‘meent’ doet een beroep op ‘wat we gemeen hebben’. De waarde van hechte verbanden is niet gauw te overschatten. We moeten gemeenschappen koesteren en versterken. Bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe schoolgebouwen. Bouwen aan scholen is bouwen aan gemeenschappen. Of door werk te maken van woningbouw. Bouwen van huizen is bouwen aan gemeenschappen.

Zorgzame gemeenschap

Voorzitter, een sterke gemeenschap is ook een zorgzame gemeenschap. Omzien naar elkaar in gezinnen, families, scholen, kerken en verenigingen. Maar ook een overheid die – indien nodig – optreedt als ‘schild van de zwakken’.

Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van onze inwoners niet bekend is met het gemeentelijk hulpaanbod bij eenzaamheid, opvoedondersteuning, echtscheiding en relatieproblemen (Monitor Sociaal 2021). Ik schrok daarvan!

Eenzaamheid

Samen met ChristenUnie en GroenLinks diende collega Goudriaan een amendement in om ook in 2024 geld beschikbaar te stellen om eenzaamheid tegen te gaan en ontmoetingen mogelijk te maken.

Scheiden, Kind en Ouderschap 

Voorzitter, mooi dat het adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap nu structureel gefinancierd wordt. Maar hoe wordt de bekendheid van het hulpaanbod vergroot? Komen er preventieve maatregelen om ouderschap en relaties te versterken vóórdat er sprake is van een heftig conflict?

Cultuurhistorisch evenement

Voorzitter, Papendrecht is een gemeenschap met een eigen karakter en geschiedenis. Het college gaat volgend jaar evenementenbeleid opstellen. Samen met het CDA diende ik een motie in om te onderzoeken of er in Papendrecht een evenement kan worden georganiseerd waarin de cultuurhistorie van onze gemeente centraal staat. Zo’n evenement kan een samenbindende rol vervullen voor de hele Papendrechtse gemeenschap.

Geen wensen zonder mensen

Voorzitter, in de Perspectiefnota wordt flink geïnvesteerd in de ambtelijke organisatie. Terecht. De arbeidskrapte zal de komende jaren bepalen wat de gemeente aankan. We zeggen vaak: ‘Geen taken zonder knaken’. Ik voeg daaraan toe: ‘Geen wensen zonder mensen’!

Vluchtelingenopvang

Voorzitter, de opvang van vluchtelingen roept veel reacties op. De SGP is principieel voor het bieden van onderdak aan mensen in nood. Tegelijkertijd houden we oog voor de draagkracht van de Papendrechtse gemeenschap. Mijn indruk is dat er méér gebruik kan worden gemaakt van de inzet van vrijwilligers, verenigingen en kerken. Klopt dat?

Behoefte aan gemeenschap

Voorzitter, waarom het beeld van de ‘meent’ mij aanpreekt en inspireerde bij dit debat, is omdat ik ervan overtuigd ben dat ieder mens geschapen is met een diepgewortelde behoefte aan betekenisvolle relaties. Zonder gemeenschap, liefde, vriendschap met anderen kan een mens simpelweg niet leven. Maar ik geloof dat die diepe behoefte aan gemeenschap pas écht wordt vervuld als er sprake is van een persoonlijke relatie met God. Gods Zoon, Jezus Christus, wil met ieder van ons zo’n relatie aangaan. Hij had er zelfs Zijn leven voor over. Voorzitter, namens de SGP-fractie wens ik het college, alle raadsleden en ambtenaren van harte Gods zegen en wijsheid toe bij hun werk.

Tot slot

Zestig jaar De Meent. Het is een prachtig gebruik dat de burgemeester een feestelijk bezoek brengt aan echtparen die zestig jaar getrouwd zijn. U voelt hem aankomen: heeft een 60-jarig winkelcentrum óók niet recht op zo’n bezoek?

Terugblik

Het amendement tegen eenzaamheid (samen met CU en GL) is uiteindelijk niet in stemming gebracht. Wethouder Van Erk gaf aan dat er begin 2024 een actieplan tegen eenzaamheid wordt opgesteld. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat er een 'gat' zal ontstaan tussen de tijdelijke subisidieregeling en structureel beleid tegen eenzaamheid. Daarop trok Willem Goudriaan het amendement in.

De motie cultuurhistorisch evenement (samen met CDA) is aangenomen! Een mooi resultaat. Het college gaat nu aan de slag met de uitvoering van de motie.