10 april 2015

Blog: Dienst Gezondheid en Jeugd

Die titel is een hele mond vol. En daarachter gaat een hele wereld schuil. Er gebeuren daar heel veel mooie dingen. Zo is de dienst actief op het gebied van maatschappelijke zorg en publieke gezondheid. Dat lijkt dus wel de GGD van vroeger. Inderdaad! Die is er in opgegaan. Maar de Dienst Gezondheid en Jeugd (DGenJ) doet veel meer. Zoals optreden wanneer leerplicht in het geding komt of als leerlingen voortijdig een school verlaten.

Vervelend
Er gaat ook nog een heel andere wereld schuil achter de titel. De laatste maanden is de DGenJ verschillende keren onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad van Papendrecht. Daarbij hadden we het met name over de centen. Of beter het gebrek aan centen. Want de dienst kampt afgelopen jaren met enorme tekorten. Een vervelende situatie.

Wie gaat dat betalen?
En jawel, de vraag is natuurlijk: wie gaat dat betalen? Om daar een duidelijk antwoord op te geven, is het wel handig om even uit de doeken te doen hoe de DGenJ georganiseerd is. De DGenJ is een zogenoemde Gemeenschappelijke Regeling (GR). Daarin werken de 17 gemeenten van Zuid-Holland-Zuid samen. Ze faciliteren de dienst. Vervolgens gaat de DGenJ namens de gemeenten diensten verzorgen op het gebied van gezondheid en jeugd. Daarmee is de gemeenteraad op een afstand komen staan. Daarmee lijkt het ook dat de DGenJ zelfstandig is en haar eigen broek maar op moet houden. Maar niets is minder waar. Daarom terug naar de vraag: wie gaat dat betalen? Het antwoord is dan niet zo moeilijk meer: de 17 gemeenten! Iedere gemeente gaat naar rato mee betalen. Ook gemeente Papendrecht.

Hoe nu verder?
Uiteraard is niemand blij met de situatie. De hele gemeenteraad van Papendrecht let scherp op. Intussen is er al heel veel gebeurd. De DGenJ ligt al maanden onder een vergrootglas. Er is een interim-bestuurder gekomen. En de DGenJ is druk doende om een dekkingsplan voor de periode 2015-2018 te ontwikkelen. Daarbij is het de bedoeling om op termijn zwarte cijfers te schrijven. Toch zijn we er nog niet. Gezien het recente verleden is een gezond wantrouwen op zijn plaats. Plannen om de DGenJ te veranderen moeten realistisch zijn. En we moeten ook nuchter zijn: veranderingen hebben tijd nodig. Toch is het hard nodig om de komende tijd vaak geïnformeerd te worden en op tijd mee te kunnen denken. Daar konden we deze week gelukkig al aan meedoen door onze kijk te geven op het voorgestelde dekkingsplan 2015-2018, zoals de DGenJ dat wil gaan inzetten.

Wat vindt SGP Papendrecht belangrijk?
SGP Papendrecht vindt het belangrijk dat de DGenJ haar taken goed kan doen. Eventuele aanvullende taken: daar betalen de gemeenten maar voor die ze uitgevoerd willen hebben! Verder vindt SGP Papendrecht het van belang dat de medewerkers ook bewust zijn van de kosten van de DGenJ. Ze doen hun werk goed, daar is geen discussie over! Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. En dan is het goed om te beseffen dat iedereen weet waar we het voor doen: mensen een goede zorg leveren tegen een aanvaardbare prijs.