20 november 2023
Gerrit-Jan Verstoep over zijn onderneming
Vrijdag 17 november was het de dag van de ondernemer. In het kader hiervan heeft de SGP Papendrecht een interview gehouden met Gerrit Jan Verstoep. Hij is ondernemer en eigenaar van de Vershoek.
Hoe bent u begonnen als ondernemer?
‘’Ik ben geboren en getogen in Polsbroek. Ik kom uit een groot gezin van 9 kinderen. Vanaf mijn elfde ben ik al actief in de kaas. Ik ging werken bij een ondernemer die een kaaskraam had. Hij gaf mij veel ruimte om te groeien in het vak. Van hem heb ik veel geleerd. Toen ik 18 werd, overleed mijn vader. Hij had een groothandel in eieren. Ik heb dat toen voortgezet samen met een oudere broer. Ook mede voor de kostwinning thuis. De eierhandel heb ik later afgestoten en ben ik mij meer gaan richten op de kaashandel. Kaas vind ik een veel mooier product. Toen ben ik begonnen op de markt. Ik heb gestaan op de markt in Rotterdam, Zevenbergen,Aalsmeer, Zwijndrecht, Tiel en Dordrecht. Mijn kramen groeiden uit tot ik zo’n 9 man personeel in dienst had. Ik heb bijna 25 jaar op de markt gestaan. Naast een druk bestaan als marktkoopman ben ik ruim 20 jaar actief geweest bij de vrijwillige brandweer. Naast dat je daarmee de gemeenschap mag dienen, hebben wij een geweldig mooie tijd gehad. In 2007 is het korps door bezuinigingen op een niet fraaie manier opgeheven. Een politiek spelletje. In deze tijd was ik ook nog zijdelings actief in een politieke partij. Door de manier van opheffen heb ik dan ook besloten om nooit meer actief te worden in de politiek!’’
Hoe bent u in dit pand op de Meent in Papendrecht terechtgekomen?
‘’Ik was niet van plan om de rest van mijn werkende leven op de markt te gaan staan. Op een gegeven moment wilde een jonge ondernemer mijn kramen overnemen. Uiteindelijk heeft hij toen alles overgenomen. Er was een jongeman die bij ons werkte die toen met mij verder wilde. Hij wilde graag een winkel beginnen. Alleen had hij niet genoeg vermogen daarvoor. Hij vroeg toen aan mij of ik het niet zag zitten om een zaak te beginnen. Op de Meent hier in Papendrecht zaten destijds meer verswinkels onder één dak. Toen zijn we hier een winkel begonnen. Op een gegeven moment groeide de winkel zo hard dat die man toen is gestopt. Vervolgens hebben wij een winkel in Rotterdam overgenomen en is hij daar voor zichzelf begonnen. Mijn zoon Daniël kwam op een gegeven moment stage lopen en is toen ook bedrijfsleider geworden. Nu zitten we alweer 11 jaar hier in dit pand. De mensen weten ons goed te vinden. We hebben veel trouwe klanten die hier komen.
We zijn geen Papendrechters, maar we zijn onszelf wel meer als Papendrechters gaan voelen. We zijn inmiddels ook actief hier in de ondernemersvereniging.’’
Wat vind u zo leuk aan het ondernemen?
‘’Het contact met mensen. Ik heb een hart voor mensen. Ik vind het fantastisch om een relatie op te bouwen met mensen. Om hun verhaal te horen en ook om mijn verhaal te vertellen. Ik wil ondernemen met God. Ik onderneem vanuit de relatie met God. Mensen komen hier graag in de winkel. Dat komt vanwege de sfeer en beleving die hier is!
Ik heb ooit ergens een mooie slogan gezien die luidt: ‘Een gezonde relatie geeft vrucht.’ Ik geloof dat God ons bepaalde dingen op ons pad brengt.’’ Zoals het staat in Efeze: ‘Dat wij mogen doen de dingen die God voorbereid heeft, opdat wij daarin mogen wandelen.’ (Efeze 2:10).
Zijn er dingen die het ondernemen moeilijk maken? Wat kan de lokale politiek volgens u daarin anders doen?
‘’Er gaat veel goed. Er wordt goed gekeken naar ons als ondernemers door de lokale politiek. Wat ik minder goed vind, is het standplaatsenbeleid van de gemeente. De huur van een winkelpand is best wel hoog. Alleen is daar een hele scheve verdeling in hier in de gemeente. Zo is de huur voor een standplaats op de markt hier zo’n 1500 euro in het jaar voor één dag in de week. Dat is oneerlijke concurrentie ten opzichte van de winkels hier. De Goudreinet gaat weg, omdat ze de hoger wordende huur niet meer kunnen betalen. Ik ken ook een gemeente hier in de buurt waar een kaaswinkel kapot is geconcurreerd door een kaaskraam die recht voor zijn winkel een standplaatsvergunning had gekregen, bizar!
Het standplaatsenbeleid moet echt worden geminimaliseerd. Als er een kraam weggaat moet daar geen nieuwe voor in de plaats komen. Een ruim beleid van standplaatsvergunningen maakt een winkelstraat kwetsbaar en minder krachtig.’’
Hoe ziet u de toekomst in van het ondernemen en van uw winkel?
‘’Het is tegenwoordig steeds moeilijker om te kunnen ondernemen. Er wordt extern veel druk gelegd op ondernemers. Dat komt door meerdere factoren: loonlasten, pensioenen, huur en verpakkingsregels. Het MKB heeft hier steeds meer last van. Het MKB wordt steeds meer bedreigd door de grote multinationals. Dit is begonnen met de verruiming van de winkeltijden. Dit zie ik als doel om de kleine ondernemers kapot te maken. Die kunnen niet 7 dagen per week open. Om die reden zijn er steeds minder kleine ondernemers. Papendrecht mag zich rijk rekenen dat die er nog zijn. In Polsbroek waren er ooit zo’n 30 winkels. Tegenwoordig zit er nog maar 1…
De grote verhuurders hebben te veel macht. De lokale politiek heeft hier helaas weinig invloed op.’’