9 november 2017

Programmabegroting 2018 behandeld


Op 9 november jl. hield de gemeenteraad de algemene beschouwingen over de programmabegroting 2018. Hieronder de bijdrage van de SGP-fractie:

"2017 is een bijzonder jaar. Voor onze fractie. Er waren nogal wat politieke wisselingen. Gelukkig is er continuïteit. Het is ook een bijzonder jaar, omdat er dit jaar een eeuw lang gelijke bekostiging is van alle scholen. Dat is uniek. En dit jaar is bijzonder omdat het 500 jaar geleden is dat de reformatie begon. Dat was een van de oorzaken van grote veranderingen. Onder meer dat het individu belangrijker werd.

1517 was het moment dat Maarten Luther in een statement aangaf dat hij moeite had met de gang van zaken in de kerk van die tijd. Luther was een bijzonder man, met bijzondere uitspraken. Soms pijnlijk, vaak prachtig. Aan één van die uitspraken moest ik denken bij de voorbereiding van de Algemene Beschouwingen. U weet dat wij geloven in een toekomst na het huidige bestaan. We geloven dat Jezus eerst terug komt en dat er dan een toekomst is met een nieuwe hemel en aarde. Je zou je dan af kunnen vragen: ‘waarom zou je je dan druk maken om het bestaan in het hier en nu’? Daarop gaf Luther het antwoord: ‘Als Jezus morgen terugkomt, dan plant ik vanavond nog een boom’. Met andere woorden: hij was voluit betrokken op zijn tijd en omgeving. Zo wil de SGP-fractie voluit meedenken over het hier, het nu en de toekomst van Papendrecht. Wij planten geen boom! Wij planten vanavond onze ideeën.

In mijn inbreng wil ik stilstaan bij Papendrecht als gemeente met een comfortabel woon-, leef- en werkklimaat.
Dat is een ambitie die leeft bij alle fracties en in het bijzonder bij de coalitie. Het is ook iets waar je niet tegen kunt zijn. Het is een soort permanent doel, waar je altijd aan moet blijven werken. Aantrekkelijkheid, comfort en kwaliteit zijn zaken die je wilt bereiken. En als je ze bereikt hebt, is het niet vanzelfsprekend dat je dat behoud. De tand van de tijd, allerlei ontwikkelingen en veranderende behoeften zorgen daar wel voor. Daarom zijn er altijd wel punten van aandacht.

Onze fractie is van mening dat er sprake is van een comfortabel woon-, leef- en werkklimaat. Maar aantrekkelijk is betrekkelijk. Daarom vragen wij aandacht voor vijf onderwerpen.

1. Van ontwikkel- naar beheersgemeente
Papendrecht zal de komende jaren steeds minder uitbreiden en uiteindelijk zelfs niet meer kunnen. Dat betekent niet dat er geen ontwikkeling meer is, maar wel dat de prioriteit ligt op het goed beheren van de gemeente. De SGP-fractie vindt het belangrijk dat het aangename leefklimaat in Papendrecht dan wel behouden blijft. Dus dat betekent zorgen voor vele en goede voorzieningen, goed onderhoud en ruimte voor kwaliteitsimpulsen. Dat vraagt een alerte houding van de gemeente.
Volgens onze fractie is het goed om daarbij ook te kijken naar waar de mogelijkheden zitten om daarbij qua duurzaamheid kansen te pakken. In dat kader willen we aandacht vragen voor de Papendrechtse daken met asbest. Per 1 januari 2024 moeten alle daken in Nederland vrij zijn van asbest. We vinden dat het in Papendrecht heel stil is op dat gebied. We schreeuwen het bepaald niet van de daken…… Terwijl hier wel kansen liggen voor duurzaamheid. Daarom dient de SGP-fractie op dit punt een motie in. Aan het einde van de eerste termijn.

2. Groen en grijs
Wat het betreft het groen zijn we blij met het vele groen wat we hebben. Dat is goed, maar het kan nog beter. Zo stoort onze fractie zich aan het vele groen in de straten wat soms kniehoog tussen de stenen vandaan komt. Aandacht daarvoor. Verder willen we nog een keer aangeven dat het groen van wezenlijk belang is voor een goed leefklimaat. Daarom geen woningen boven de A15. Het is het 9e park van Papendrecht. En parken, daar blijf je vanaf! Zo hebben wij al eerder aangegeven.
Over het grijs: er is veel onderhoud gedaan en dat gebeurt nog. Top! Maar een term als ‘bereikbaarheid’ komt dan ook boven. Een vraag die dan op komt is: doen we echt alles wat er mogelijk is? Dit probleem wordt namelijk niet kleiner. Denk daarbij ook aan de mogelijkheden voor de fiets. In hoeverre kunnen we daarin het autoverkeer nog ontlasten? Graag een reactie.

3. Veiligheid
Voor een comfortabel woonklimaat is veiligheid van essentieel belang. De SGP-fractie maakt zich toch wel zorgen om het aantal vernielingen. Uit de beleidsindicatoren blijkt dat dit weliswaar daalt. Maar wij vinden het nog steeds teveel. Ook de onveiligheidgevoelens zijn groot. Veel groter dan in vergelijkbare gemeentes. Gevoel is subjectief. Maar het bepaalt wel net het verschil tussen aangenaam en onaangenaam, comfortabel en oncomfortabel, aantrekkelijk of onaantrekkelijk. Liggen hier nog actiepunten voor de gemeente? Graag een reactie.

4. Financieel gezond
Voor een goed leefklimaat moet je financieel gezond zijn. Robuust voor de toekomst. We staan er goed voor. De begroting laat een groot overschot zien. Tegelijk hoeven we ons niet rijk te rekenen, richting 2020 zijn er toch een aantal stijgende lasten, zoals bij de Veiligheidsregio. En vanaf 2022 kunnen we geen precario meer heffen. Daar moeten we dus op letten. In het kader van een beheersgemeente zitten er ook nogal wat kosten aan te komen. Denk bijvoorbeeld aan: civiele werken, VO-scholen, voorzieningen, groot onderhoud, enz. Mijn vraag aan het college is: hoe gaat het college daar mee om? Is het mogelijk om dit mee te nemen in het overdrachtsdossier van de raad? Daarover gesproken: dat komt er toch? Daarbij kijk ik ook even naar de voorzitter. Gaat u die kar trekken?

5. Communicatie
Om dat goede leef-, werk- en woonklimaat te behouden, zal de gemeente haar uiterste best moeten doen. Dat gaat niet alleen. Dat gaat ook niet over de hoofden van de Papendrechters heen. Nee, wij moeten daarover communiceren. Als gemeente kunnen we dit, wat de SGP-fractie betreft, echt nog wel verbeteren. Ik noem drie punten uit de Monitor Communicatie en Bestuur 2017, zoals die recent door OCD is gepresenteerd. Ten eerste zien we dat het gebruik van de gemeentelijke website fors is toegenomen. Nu hebben we een mooie site, maar laten we die dan ook alsjeblieft goed bijhouden. Dit is dus iets waar je niet op mag beknibbelen. Daarbij vragen wij ons af of alle mogelijkheden benut worden. Ten tweede scoren we onvoldoende en onder gemiddeld in de Drechtsteden op het betrekken van burgers. Daar moeten we dus echt nog een slag maken. Hier ligt wat onze fractie betreft een belangrijke rol voor de communicatie vanuit en over de gemeenteraad. Wij vinden dit nu echt onvoldoende. Verder missen wij een onderliggend communicatieplan voor de gemeenteraad. Daarom zullen wij op dit punt een motie indienen aan het einde van de eerste termijn. Ten derde dalen we behoorlijk in de beeldvorming op een aantal verschillende elementen. Daar zie ik een rol voor alle betrokkenen van de gemeente. Mijn vraag aan het college is: wat gaat het college met deze en andere punten uit de Monitor doen? Mijn oproep is om nog eens te kijken bij planvorming hoe inwoners meer en in een eerder stadium betrokken zijn.

Ik rond af. Een gemeente met een comfortabel leef-, woon- en werkklimaat is geen kleinigheid. Daar moeten we ontzettend dankbaar voor zijn. Daar moeten we allemaal een bijdrage aanleveren. Daar moeten we voor samenwerken. Daar hoop ik dan ook op. Ook als we de verschillen de komende tijd wat gaan opblazen….. De SGP-fractie wil zijn dank uitspreken naar het college en de ambtenaren voor het vele werk wat ze doen. We wensen iedereen daarbij Gods zegen toe."

Fractie SGP

Arjan Kosten
Willem Goudriaan