24 april 2024

SGP over verhogen vaccinatiegraad

Tijdens de raadsvergadering van 23 april jl. heeft de gemeenteraad gesproken over het meerjarenbeleidsplan van de Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ (DG&J). Bij de behandeling dienden CDA, CU, VVD en GL een amendement waarin de ambitie wordt uitgesproken dat de vaccinatiegraad verhoogd zou worden. Tijdens het debat voerde raadslid Willem Goudriaan namens de SGP-fractie het woord. Lees of bekijk hieronder zijn bijdrage met betrekking tot dit voorstel.

 

 

Ambitie en maatregelen

''Voorzitter, het amendement stelt voor om de volgende zin aan de zienswijze toe te voegen: “De raad van Papendrecht zou graag zien dat de dienst Gezondheid & Jeugd de ambitie uitspreekt om de vaccinatiegraad te verhogen.”

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit amendement voor onze fractie een lastige was. Immers, het uitspreken van de ambitie zal vermoedelijk ook gepaard gaan met maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen. Het is nu echter onduidelijk wat de DG&J reeds doet en welke extra maatregelen getroffen zullen worden om de vaccinatiegraad weer omhoog te krijgen. Kan de wethouder daar iets over zeggen?

Waar komt het eigenlijk door, dat de vaccinatiegraad daalt? Onderzoek wijst uit dat het aantal mensen die zich om godsdienstige redenen niet laten inenten al jarenlang afneemt. De belangrijkste oorzaak voor de afgenomen vaccinatiegraad ligt in toegenomen wantrouwen in vaccins. Aangewakkerd tijdens de coronapandemie.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Wat de SGP-fractie betreft hebben ouders de vrijheid te kiezen of zij hun kinderen wel of niet vaccineren. Dwang en drang passen niet bij deze vrijheid en werken averechts, liet ook de coronatijd zien. Goede voorlichting en het verstrekken van betrouwbare informatie past er zeker wél bij. Ouders hebben de verantwoordelijkheid om die keuze gewetensvol en weloverwogen te maken, ook in relatie tot andere mensen.

Geen drang of dwang

Voorzitter, wat de SGP-fractie betreft was aan dit amendement bijvoorbeeld toegevoegd: het verhogen van de vaccinatiegraad “zonder dat er in de praktijk sprake mag zijn van enige dwang of drang”. De SGP-fractie vindt het namelijk van groot belang dat het klip-en-klaar is dat er geen maatregelen genomen worden, nu niet en in de toekomst niet, die richting drang en dwang gaan. Ik had graag gezien dat dit duidelijk in het amendement zou staan. Hoe staan de initiatiefnemers van dit amendement hier tegenover? Of kunnen zij duidelijk maken dat bij de uitvoering van dit amendement maatregelen in de sfeer van drang of dwang wat hen betreft uitgesloten zijn?

Tot slot, indien amendement aangenomen wordt, kan de wethouder de toezegging doen om de raad actief te informeren over een eventueel vervolg op dit punt. Ik bedoel dan dat we, zodra er meer informatie bekend over als dit een vervolg krijgt we dan ook geïnformeerd worden over het hoe.''

Beantwoording wethouder Van der Borg, reactie SGP-fractie

Bij het beantwoorden van de vragen ging wethouder Van der Borg onder andere in op de bijdrage van de SGP-fractie. Wat hem betreft is er absoluut geen sprake van drang of dwang en worden er alleen maatregelen genomen in de sfeer van informeren en voorlichting.

In tweede termijn van het debat reageerde Willem Goudriaan namens de SGP-fractie hierop.

"Voorzitter, allereerst dank richting de wethouder voor het beantwoorden van de vragen. Als SGP hebben we in eerste termijn duidelijk aangegeven welke vragen we hadden bij dit amendement. Daarbij heb ik geprobeerd mijn woorden zorgvuldig te kiezen. Van mijn kant ook waardering voor de serieuze reacties van de collega-raadsleden.

We vonden het belangrijk om wel een duidelijke uitspraak te doen over wat wij als mogelijke maatregelen  zien en waar voor ons de grens ligt. Dit amendement vraagt om dit punt nadrukkelijk in de regio te agenderen, maar noemt geen specifieke maatregelen. Daarom hadden we er zelf behoefte aan om duidelijk aan te geven welke eventuele maatregelen voor de SGP acceptabel zijn en welke niet. We vinden het ook belangrijk dat anderen fracties zich ook hierover hebben uitgesproken.

We hebben ook in eerste termijn de andere partijen en de wethouder gehoord. Dank richting de wethouder voor de toezegging om de raad te informeren over hoe dit een vervolg gaat krijgen. Wat ons betreft is het voldoende om bij de begroting van de DG&J hierop terug te komen.

Voorzitter, op basis van de reacties die we hebben gehoord van partijen en wethouder zullen we dit amendement steunen."