7 maart 2025
Mijlpaal: besluit over nieuwe VO-scholen
In de raadsvergadering van 6 maart 2025 nam de gemeenteraad een financieel besluit over de nieuwbouw van de twee scholen voor het voortgezet onderwijs in Papendrecht, het Willem de Zwijger College en CSG De Lage Waard. Ook komt er een nieuwe sporthal in het Van der Palmgebied. De nieuwbouw gaat in totaal bijna 129 miljoen euro kosten.
Van de aanwezige raadsleden stemde een meerderheid van vijftien raadsleden voor het voorstel (PAB, VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en één raadslid van Onafhankelijk Papendrecht). Zes raadsleden stemden tegen (D66, twee raadsleden van Onafhankelijk Papendrecht, GL en PvdA). Klik hier om het hele raadsvoorstel te lezen.
Nu het raadsvoorstel is aangenomen kunnen de nieuwbouwplannen verder worden uitgewerkt. Met deze belangrijke mijlpaal wordt een stevige basis gelegd voor de toekomst van het voortgezet onderwijs in Papendrecht.
Wethouder Arjan Kosten (Onderwijs) is erg blij met het raadsbesluit. "Met deze nieuwbouw kunnen we onze jongeren en jongeren uit de regio een duurzame leeromgeving bieden die past bij de onderwijsbehoeften van de toekomst. De komende periode gaan we met de betrokken partijen samenwerken om de plannen verder vorm te geven en te concretiseren."
Bekijk de speech van wethouder Arjan Kosten tijdens het debat.
Ook de SGP-fractie steunde het raadsvoorstel. Fractievoorzitter Ardjan Boersma: ''Dit besluit is goed voor Papendrecht. Het is de sleutel naar twee prachtige nieuwe scholen, maar schept ook ruimte voor mooie ontwikkelingen elders in Papendrecht. Denk aan grootschalige woningbouw aan de Burgemeester Keijzerweg. De SGP is blij dat na zoveel jaren hard werken eindelijk een besluit genomen kon worden! We zijn dankbaar en trots op de prestatie die het college (en in het bijzonder wethouder Kosten) hiermee heeft geleverd.''
Lees hieronder de volledige bijdrage van SGP-fractievoorzitter Ardjan Boersma.
Voorzitter! Eén van de mensen die belangrijke stempel heeft gezet op de ontwikkeling van de gemeente Papendrecht tot wat het nu is, is burgemeester Soetendal. Marius Soetendal was burgemeester van Papendrecht tussen 1966 en 1987. Gedurende zijn ambtsperiode maakte het dorp een enorme groeispurt door. Papendrecht behoorde een tijdje tot de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Het dijkdorp breidde uit, de polder in. In de jaren zestig werden de Kraaihoek en de Westpolder volgebouwd, in de jaren zeventig volgden de Molenvliet en Middenpolder. Soetendal maakte als burgemeester zelfs nog het eerste stukje van de bouw van de Wilgendonk mee.
Met de groei van het aantal woningen, groeide ook het voorzieningenniveau van Papendrecht. Er verschenen sporthallen, een zwembad, een theater, winkelcentra en de nodige kerken. En inderdaad, Papendrecht kreeg ook twee grote scholengemeenschappen. De Willem de Zwijger en de Lage Waard.
Doortastend
Burgemeester Soetendal stond in die periode bekend als een gedreven, doortastende en toekomstgerichte bestuurder. Ik kwam een berichtje tegen in de Telegraaf uit 1979: ‘[G]estuwd door z’n actieve burgmeester Soetendal wil dit dorp langs de Merwede zich uitbreiden tot een stadje met 30.000 inwoners.’ Of we nog steeds dat dorp zijn, of inmiddels een stadje nu zijn, en of die vernieuwingsdrang nou áltijd goed heeft uitgepakt, dat laat ik maar even in het midden… In ieder geval Soetendal kreeg wel eens de vraag: heeft een gemeente als Papendrecht al die voorzieningen wel nodig? ‘Zeker wel’, luidde dan zijn antwoord. ‘De gemeente moet tegemoetkomen aan de wensen uit de samenleving.’
Ruimtelijke ontwikkelingen
Voorzitter, zo’n vijftig, zestig jaar later staan we opnieuw aan de vooravond van een grote ruimtelijke ontwikkeling binnen onze gemeentegrenzen. Nee, we voorzien geen grootschalige groei van het aantal woningen en inwoners zoals in de jaren zestig en zeventig het geval was. Wél wordt van ons een reactie gevraagd op de vragen, behoeften en wensen van ónze tijd. Ook nu moet de gemeente, om Soetendal te citeren, ‘tegemoetkomen aan de wensen uit de samenleving’.
Neem bijvoorbeeld de grote vraag naar woningen, die er ook nu is. De context is wel anders. Vergrijzing. Kleinere gezinnen. Meer eenpersoonshuishoudens. Mooi voorbeeld hoe we hierop in spelen, is de stapsgewijze herontwikkeling van de Kraaihoek tot zorgzame buurt.
Ook nu hechten Papendrechters aan een goed voorzieningenniveau. Een aantal voorzieningen die in de tijd van burgemeester Soetendal zijn neergezet, zijn inmiddels vervangen. Denk aan het zwembad en de Meent. Veel andere voorzieningen zijn nu aan vervanging toe. Oók de middelbare scholen.
Sleutel
De besluiten die we vanavond nemen, vormen dan ook de sleutel naar een volgende fase van de vernieuwing van Papendrecht. Ik heb dit ook in de oordeelsvormende vergadering gezegd. Het is in zekere zin een besluit waar niet aan viel te ontkomen. Door nu géén besluit, of slechts een gedeeltelijk besluit te nemen over de nieuwbouw van de scholen, of dit besluit weg te stemmen, houden we Papendrecht ‘op slot’. De SGP is ervan overtuigd dat de nieuwbouw van de scholen voor het voortgezet onderwijs niet alleen noodzakelijk is voor docenten en scholieren, gelet op de slechte staat van de gebouwen. Het is ook gewoon goed voor alle inwoners van Papendrecht. Het voorstel over de middelbare scholen, in combinatie met het richtinggevende besluit over het cultuurhuis, opent de deur naar allerlei andere ruimtelijke ontwikkelingen. In het Van der Palmgebied, aan de Burgemeester Keijzerweg en op veel nadere plekken in onze gemeente. Dit biedt volop kansen voor woningbouw en wellicht verdere vergroening van onze gemeente.
Financiën
Voorzitter, in de oordeelsvormende vergadering ben ik al uitgebreid in gegaan op alle argumenten die voor de SGP een rol spelen bij dit besluit. Zowel politiek-bestuurlijke argumenten als financiële argumenten. Vandaar ook dat ik er vanavond voor heb gekozen om het voorstel vanuit een iets ander, perspectief te belichten, ook meer vanuit de geschiedenis. Het bloed van een historicus kruipt tenslotte waar het niet gaan kan…
Ik wil tot besluit nog één keer nadrukkelijk stilstaan bij onze financiële overwegingen. Want wie twee grote scholen wil bouwen, moet daarvan wel de kosten overdenken. Een grootschalige ontwikkeling als deze is niet zonder risico’s. Daar is het college van B&W altijd eerlijk over geweest, en daar wil de SGP ook eerlijk over zijn. Tegelijkertijd zien wij dat het raadsvoorstel netjes is gedekt. We hebben keihard gespaard en blijven dit ook doen. Het is onze overtuiging dat we ná dit investeringsbesluit ruimte houden voor nog andere grote investeringen en beleidsintensiveringen. Als wij naar het financiële langetermijnperspectief kijken, is het onze overtuiging dat er ruimte is om daarin keuzes te maken. Want laten we ook hierover eerlijk zijn: elke euro kun je altijd maar één keer uitgeven. Niet alles kan altijd. In die zin kun je niet áltijd tegemoetkomen aan álle wensen uit de samenleving. Wat de SGP betreft, is dan ook niet de vraag óf we als gemeenteraad de komende jaren keuzes kunnen maken, maar of we als gemeenteraad keuzes willen maken. Wij zijn daartoe bereid.