17 april 2025

SGP over flexwoningen Noordhoek

SGP over flexwoningen Noordhoek

In de raadsvergadering van 17 april besloot de gemeenteraad om 80 flexwoningen te laten bouwen aan de Noordhoek (voormalige locatie De Wieken). De SGP-fractie steunt dit besluit. Ook steunde de SGP een motie van het PAB om géén gebruik te maken van een subsidieregeling voor het huisvesten van statushouders. Fractievoorzitter Ardjan Boersma lichtte dit als volgt toe.

In de eerste plaats vraagt de motie om te onderzoeken of een deel van de flexwoningen (al dan niet tijdelijk) gereserveerd kan worden voor woningzoekenden uit Papendrecht of de regio. Dit is iets dat de SGP aanspreekt. Wij hebben eerder, meermaals gevraagd of het mogelijk is om te sturen op het bij voorkeur toekennen van woningen aan Papendrechters. Bijvoorbeeld bij de besluitvorming over de huisvestingsverordening juni 2023. Dit deel van de motie van het PAB is daarmee in lijn en heeft dus onze volledige steun.

Daarnaast verzoekt de PAB-motie om af te zien van de zogenaamde Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen. De belangrijkste voorwaarde van die subsidie is dat Papendrecht voor een periode van tien jaar 24 sociale huurwoningen reserveert voor statushouders of Oekraïners. Deze subsidie kan voor de flexwoningen worden aangevraagd, maar kan ook op gemeenteniveau worden ingevuld binnen ons totale voorraad sociale huur. Het college geeft aan dit een lastige vereiste is. De wethouder heeft hier tijdens de oordeelsvorming ook het nodige over gezegd. Het is onzeker of deze subsidie wordt toegekend. Daarom is deze subsidie nu niet als dekking meegenomen in het raadsvoorstel. De SGP vindt dat verstandig.

De vraag is vervolgens of je alsnog moet proberen een beroep op die subsidie te doen. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dit beter kunnen laten zitten en zullen dus de motie van het PAB steunen. Ik heb daarvoor twee overwegingen.

  1. Oorspronkelijk was het vanuit langetermijnvisie over de opvang van vluchtelingen de inzet dat de helft van de woningen zou inzetten voor statushouders en 30 minderjarige vluchtelingen (amv’ers) als ‘satellietlocatie’ van de Seringenstraat. Toen het OP in november 2023 een motie indiende om die verdeelsleutel te wijzigen, heb ik betoogd dat je daarvoor beter even kon mee kon wachten tot er een raadsvoorstel voor zou liggen over het héle plan. Dat is nu. En dat is ook verstandig gebleken. Want in de tussentijd is besloten om aan de Weteringsingel een tweede amv-locatie te openen voor 80 kinderen. Daarmee vervalt wat ons betreft de urgentie om nu alsnog per sé een deel van die flexwoningen te reserveren voor statushouders. We hebben immers onze handen al vol aan het van de grond krijgen van de Weteringsingel.
  2. Voor ons speelt mee dat die SFT-subsidieregeling ingewikkeld is. Overleg hierover met Woonkracht10 zal de nodige tijd en energie kosten. Je kunt zeggen – en dat vind ik ook een legitieme overweging – we hoeven nu nog niet een definitief besluit over het aanvragen van de subsidie, dus kijk gewoon hoever je komt. Maar je kunt je tijd maar één keer besteden. Wij zetten liever vol in op het daadwerkelijk realiseren van die flexwoningen. We moeten nog maar gaan zien of het gaat lukken om de planning te halen… En dan is het óók nog maar de vraag of het uiteindelijk lukt om aan de subsidievoorwaarden te doen en hoeveel geld je er uiteindelijk aan over houdt gelet op eventuele beheerskosten. Nog los van de vraag of je financiële prikkels leidend moet laten zijn bij dit soort vraagstukken.

Kortom, er spelen dus zoveel factoren en risico’s mee, dat wij liever kiezen voor de eenvoudige route: los de huisvesting van statushouders op via de reguliere huisvestingsprocedures, waarbij ook gebruik kan worden gemaakt van de bestaande voorrangsregeling. En dan is het uiteraard prima als er ook statushouders gehuisvest worden in de flexwoningen.

De motie werd met 10 stemmen voor (PAB, VVD en SGP) en 12 stemmen tegen (OP, CDA, D66, CU, GL en PvdA) verworpen.