23 mei 2025

SGP over Gazamotie

Op 22 mei 2025 debatteerde de Papendrechtse gemeenteraad over een motie van GroenLinks, PvdA en Onafhankelijk Papendrecht over de oorlog in Gaza. In een bij vlagen emotioneel debat voerde SGP-fractievoorzitter Ardjan Boersma het woord. Bekijk of lees hieronder zijn volledige speech. De motie werd uiteindelijk met 6 stemmen voor en 16 stemmen tegen verworpen.

Voorzitter, deze motie heeft de SGP de afgelopen dagen nogal bezig gehouden. Wat er allemaal in deze motie wordt gesteld en uitgesproken ráákt ons. GroenLinks, PvdA en Onafhankelijk Papendrecht zetten met deze motie een uiterst gevoelige internationale discussie op de agenda van onze lokale gemeenteraad. Waarom? vraag je je af. Ja. De oorlog tussen Israël en Hamas raakt veel Papendrechters diep. Roept veel emotie op.

Maar, gemeenteraden gáán niet over oorlogen. Het is aan de onze regering en de Tweede Kamer om zich uit te spreken over internationale politiek. En dat gebeurt. Er wordt hierover vrijwel wekelijks debatten gevoerd. Ik wijs er ook op dat Israël een democratische rechtstaat is mét een functionerende oppositie. En er is de internationale gemeenschap die zich voortdurend uitspreekt over Israël. Nogmaals, wie zijn wij dan om vanuit Papendrecht te bepalen wat er in Gaza moet geburen? Wij vinden deze motie is dus niet op zijn plaats. Het zet mijns inziens ook de verhoudingen in onze gemeenteraad onnodig onder druk.

Voorzitter, ik heb daarom geaarzeld of ik überhaupt iets inhoudelijks kon en wilde zeggen over deze motie. Ik ga dat toch doen. Er worden in de motie vergaande uitspraken gedaan die - als ik zou zwijgen - onweersproken zouden blijven. De indieners hebben recht op een weerwoord. Ik wil ook een stem geven aan Papendrechters die zich niet in deze motie herkennen.

Voorzitter, laat ik glashelder zijn: het lijden van onschuldige Palestijnen gaat ook ons zeer aan het hart. Het is onbestaanbaar dat Israël hen niet voorziet van voedsel en humanitaire hulp. En uitspraken van bepaalde Israëlische ministers over de toekomst van Gaza vind ik echt ver over de schreef gaan.

Deze motie is echter eenzijdig. Hoe begon deze oorlog ook alweer? Met de ongekende terroristische aanval van 7 oktober 2023. De brute moord op zo’n 1300 Israëli’s. De talloze verhalen en beelden van verkrachte vrouwen, doorzeefde kinderen, de ontvoeringen van jonge meisjes en bejaarden – ik kan het maar niet van mijn netvlies krijgen. Er zitten altijd nog 58 gijzelaars vast in tunnels en kelders. Als Hamas die vandaag vrijlaat, is de oorlog morgen over.

Israël voert vanaf haar oprichting een strijd om haar bestaan. Hamas is een terroristische organisatie die het van de kaart vegen van de Joodse staat tot doel heeft. Israël heeft het recht om zich hiertegen te verdedigen. In de motie blijft dit volstrekt onderbelicht.  

De motie stelt dat Israël genocidale handelingen verricht. Ik merk slechts op dat er óók veel wetenschappers zijn die op goede gronden niet voor die term kiezen. Ik kan mij ook niet aan de indruk onttrekken dat het begrip ‘genocide’ de afgelopen tijd sterk aan inflatie onderhevig is. Laten we buitengewoon terughoudend zijn voor zulke grote woorden. De grens tussen Israëlkritiek en antisemitisme is helaas vaak flinterdun.

De SGP vindt deze motie ook selectief. Nog nooit heeft deze raad zich uitgesproken over oorlog of geweld elders. Als je hieraan begint, zou je dan ook niet de regering moeten gaan aansporen om zich méér uit te spreken over de oorlog in Jemen waar islamitische Houthi’s honderdduizenden burgerslachtoffers hebben gemaakt? Waarom geen motie indienen over het nieuwe regime in Syrië dat sinds eind vorig jaar al vele duizenden Druzen, Koerden, Alawieten en christenen heeft vermoord? Waarom geen motie over het vervolgen, martelen en vermoorden van vele duizenden christenen in Nigeria, in Iran, in Noord-Korea? Als we dat allemaal niet doen, waarom dan nu wel deze motie?

Voorzitter, als christen en als SGP’er weet ik mij nauw verbonden met de Joden. De Bijbel spreekt over Israël als het volk van God. Per gratie mogen ook christenen bij die God van Abraham, Izak en Jakob horen. Met Psalm 122 bidden we voortdurend om de vrede voor Jeruzalem. Om het verdwijnen van de haat tegen de Joden. Om vrede tussen Israël en de volken eromheen. Die vrede zal er alleen komen in de verbondenheid met Jezus de Messias. Ik moest denken aan wat SGP-Kamerlid ds. Hette Abma hierover ooit zei. ‘‘Als Israël op zijn plaats komt; de oudste zoon – het Joodse volk – thuiskomt komt bij de Vader, dan gaat het gebeuren: Dan is er de heilstaat. Vrede zij over Israël!’'

Klik hier om de bijdrage aan het debat van alle andere partijen terug te kijken.