4 juli 2024
'Verlangen' - Algemene Beschouwingen 2024
Tijdens de besluitvormende raadsvergadering werden bij de behandeling van de Perspectiefnota 2024-2029 de Algemene Politieke Beschouwingen gehouden. Namens de SGP-fractie voerde fractievoorzitter Ardjan Boersma het woord. Bekijk of lees hieronder zijn bijdrage.
De zon komt op. Boven de rivier cirkelen wat vogels. Het is zondagochtend. De deuren van de Grote Kerk aan de dijk staan open. De klok luidt! Het zijn eeuwenoude klanken. De monumentale klok in de torenspits behoort met een leeftijd van 650 jaar tot de oudste van Nederland. Voor allerlei gelegenheden werd de klok gebruikt. Bij brand, begrafenissen, bruiloften. Maar op zondagochtend klonk én klinkt de klok vooral uitnodigend. Bedoeld om het verlangen naar de kerkdienst aan te wakkeren.
Verlangen
Het is een woord dat we in de politiek niet gauw gebruiken. Vaker hebben we het over onze plannen, doelen. Over wat we willen en gaan doen.
Waar verlang je naar?
Het lijkt een ongewone vraag om aan een politicus te stellen.Voor een antwoord luister ik graag naar misschien wel de belangrijkste denker uit de christelijke traditie: bisschop Augustinus. Inderdaad, een Papendrechtse basisschool is naar hem vernoemd.
Volgens Augustinus is de mens een ‘verlangend wezen’. Niet ons denken, niet ons gevoel, maar de verlangens van ons hart bepalen wat we doen. We verlangen naar gezondheid, dus doen we alles om ziekte tegen te gaan. We verlangen naar zekerheid, dus we proberen onze spaarrekening te vullen. We verlangen naar macht, dus willen zoveel mogelijk kiezers aan ons te binden. Vul maar aan.
Verlangens zijn niet per se slecht. Het probleem is: onze verlangens lijken nooit vervuld te raken. Gezondheid is altijd kwetsbaar. Geld heb je nooit genoeg. Kiezersgunst kan zomaar verdampen.
Volgens Augustinus kunnen onze verlangens alleen in God werkelijk vervuld worden. Het zondagse klokgelui herinnert ons daar elke week aan. Bekend is Augustinus’ uitspraak: ‘Onrustig is ons hart totdat het rust vindt in U’. Ieder mens heeft als het ware een gat in zijn hart in de vorm van Jezus Christus. Mensen die de vervulling van hun verlangens in het hier en nu zoeken, zijn daarom tot onrust gedoemd. Ze missen hun bestemming.
Inmiddels vraagt u zich af: wat betekenen deze inzichten voor politici?
Het eerste dat Augustinus daarover zou zeggen, is dat dit de politiek relativeert. Wij kunnen burgers nooit volmaakt geluk bezorgen. Dat besef behoedt ons zowel voor maakbaarheidsdenken als voor controledrang.
Het tweede dat Augustinus zou zeggen, is dat de overheid geroepen is om het kwaad in deze wereld in te dammen. Sommige menselijke verlangens zijn ronduit onverstandig. Neem, om het even concreet te maken, het roken van een joint. De overheid zou dat niet moeten faciliteren. De eventuele komst van een coffeeshop vindt de SGP een heel slecht idee.
- Is het college het daarmee eens?
Het derde is dat Augustinus’ gedachten politici helpt om te gaan met tekort.
Hij is realistisch over de beperktheid van het aardse bestaan. In de politiek ervaren we bijvoorbeeld dat middelen en mensen niet onuitputtelijk zijn. Politiek is dus de kunst van kiezen in schaarste.
Wat onze middelen betreft, door het solide financiële beleid van de afgelopen jaren is onze uitgangspositie gelukkig goed. Ik doel op de ‘financiële kengetallen’, onze reserves en wat we kunnen lenen. Met het oog op de komende jaren is het wél verstandig om de lijst met ombuigingsmogelijkheden te actualiseren. Verder zou het goed zijn om meer inzicht te krijgen hoe het college de verschillende investeringsopgaven wil faseren.
- Kan wethouder De Keizer ons dat inzicht bieden?
Voorzitter, de SGP kijkt met gefronste wenkbrauwen naar de gevraagde extra middelen voor de beleidsregisseur sport en cultuur.
- Kan wethouder Van Erk ons overtuigen van de noodzaak ervan?
Voorzitter, ik raak hiermee meteen aan het tekort aan mensen. De arbeidskrapte bepaalt sterk wat de gemeente aankan. De SGP stelt voor: laten we ons náást de regionale werving van junioren, jonge trainees óók richten op senioren als potentiële werknemers. In de gemeente Lopik werden tientallen gepensioneerde inwoners geworven voor een flexpool. Mensen met veel werk- en levenservaring. Snel inzetbaar voor tijdelijke klussen, piekmomenten of ter vervanging bij ziekte. Inspirerend! Zoals ik eerder zei tijdens de Algemene Beschouwingen van 2022: koester de wijsheid van de grijsheid!
- We dienen hierover een motie in.
Voorzitter, als er íets is waar mensen naar verlangen dan is het aandacht, zingeving, betekenis. De mentale gezondheid staat echter onder druk. De helft van de jongvolwassenen in Zuid-Holland-Zuid kampt met psychische klachten. Soms zien mensen het leven zo somber in, dat zij het liever beëindigen. Tegen iedereen die hiermee worstelt, zeg ik nadrukkelijk: hulp is beschikbaar via 113.nl. Praat vandaag nog met iemand. Vorige maand nam de Eerste Kamer de Wet integrale suïcidepreventie aan.Die wet geeft gemeenten de taak om suïcidepreventie in het lokale gezondheidsbeleid op te nemen. Een goede zaak. Elk leven is immers beschermwaardig.
- De SGP vraagt het college: pak dit voortvarend op. We dienen hierover een motie in
Voorzitter, tot slot. Namens de SGP wil ik het college, alle raadsleden en ambtenaren hartelijke danken voor de inzet in het afgelopen jaar. Voor het nieuwe seizoen wens ik u zegen, wijsheid en arbeidsvreugde toe! Maar straks is het eerst even reces. Even rust. Misschien slentert u deze zomer door een slaperig stadje of wandelt u over een Alpenweide en hoort u opeens een kerkklok luiden… Dan hoop ik dat u stilletjes even terugdenkt aan wat écht rust geeft.