14 december 2020

SGP: vóór zondagsrust, ook in coronatijd

De Papendrechtse gemeenteraad heeft 10 december jl. besloten om de tijdelijke verruiming van de zondagsopenstelling voor levensmiddelenwinkels te verlengen. De SGP heeft hier tegen gestemd. Ons standpunt is helder: we waren, zijn en blijven vóór zondagsrust. Ook in coronatijd.

Maart jl. besloot het college van B&W onverwachts tot tijdelijke verruiming van de zondagsopenstelling. Levensmiddelenwinkels mogen sindsdien vier zondagen per maand geopend zijn, in plaats van twee. De SGP heeft daar destijds niet mee ingestemd. Het argument is dat met deze maatregel het winkelend publiek beter kan worden gespreid en de 1.5-metermaatregel daarmee beter kan worden gehandhaafd. Wij denken dat er andere mogelijkheden zijn om dit te bereiken.

De verruiming van de zondagsopenstelling zou eindigen zodra de noodverordening die in Papendrecht op dat moment gold, zou aflopen. Nu de noodverordening per 1 december is vervangen door een 'noodwet' (Tijdelijke wet maatregelen covid-19) lag de vraag op tafel: moet de verruiming van de zondagsopenstelling worden voortgezet? Wat de SGP betreft niet. Echter, een meerderheid van de gemeenteraad wil dit wel. Dit betekent dat zolang de 'Tijdelijke wet' van kracht is, levensmiddelenwinkels in Papendrecht elke zondag open mogen zijn. Het is op dit moment niet te zeggen wanneer er een einde komt aan deze situatie. Het college van B&W heeft in ieder geval toegezegd dat zodra de 'Tijdelijke wet' wordt beëindigd, hiermee direct ook een einde komt aan de verruiming van de zondagsopenstelling. De SGP zal dit scherp blijven controleren.

Zondagsrust is opdracht én in het algemeen belang
Het belangrijkste argument vóór zondagsrust is voor de SGP het Goddelijke gebod om een rustdag te houden. We pleiten voor zondagsrust vanuit het besef dat dit altijd en voor iedereen goed is Het stemt ons verdrietig dat anderen dat niet zien. Het doet ons pijn dat de rust van de zondag onder druk staat. We gunnen iedereen een dag van rust. Dat is in het Papendrechtse algemeen belang! 

Kleine winkeliers
Verder willen we bijvoorbeeld de kleine winkelier niet onder druk zetten. U heeft daarover pas ook in het AD de Dordtenaar kunnen lezen. Het gevolg zou zomaar kunnen zijn dat we alleen grote winkelketens overhouden. Dat is niet het ideale winkelcentrum wat wij voor ogen hebben...

Nóg ruimere zondagsopenstelling?
In de gemeenteraadsvergadering van 10 december jl. is uitgebreid over de zondagsopenstelling gesproken. Dat had ook te maken met een bewonersonderzoek wat was uitgevoerd door het Onderzoekscentrum Drechtsteden op initiatief van drie oppositiepartijen (D66, VVD, PvdA). (Mede) op basis van dit onderzoek stelden deze partijen voor om het mogelijk te maken dat zolang de 'Tijdelijke wet' van kracht is álle winkels elke zondag open mogen zijn, dus niet alleen de levensmiddelenwinkels. Voor dit wijzigingsvoorstel bleek géén meerderheid, ook de SGP heeft hier uiteraard tegengestemd.