31 december 2024
Resultaten 2024
2024 ligt achter ons. Waar heeft SGP Papendrecht zich het afgelopen jaar concreet voor ingezet? Bekijk hieronder een jaaroverzicht aan de hand van tien thema's!
1. Fokker
Bij de besluitvorming over investeringen in Fokker (24 februari) neemt de gemeenteraad twee amendementen en een motie aan die mede door de SGP waren ingediend. Hiermee wordt de overlast ten gevolge van de groei van Fokker in Papendrecht tegengegaan. Concreet wordt er gewerkt aan de bouw van een parkeerdek (160 nieuwe parkeerplaatsen) en worden er op korte termijn maatregelen genomen om de parkeer- en verkeersoverlast te beperken.
Tijdens het vragenkwartier in de raadsvergadering van 24 oktober stelde SGP-fractievoorzitter Ardjan Boersma mondelinge vragen naar aanleiding van het bericht 'Overlast in Papendrecht door Fokker blijft groot (en bewoners vrezen dat het alleen maar erger wordt' (Het Kontakt). Klik hier om de vragen te bekijken.
2. Vluchtelingenopvang
De gemeenteraad stelt op 11 juli unaniem en als hamerstuk (d.w.z. zonder debat in de raadsvergadering) de langetermijnvisie 'Huisvesting en integratie asielzoekers en vluchtelingen' vast. De SGP had bij de begrotingsbehandeling in 2023 al aangedrongen op het opstellen van een dergelijke langetermijnvisie. De langetermijnvisie stelt dat de gemeente Papendrecht zich vooral wil richten op kleinschalige opvanglocaties en minderjarige asielzoekers. Uitgangspunt is dat de opvang passend moet zijn bij de schaal van onze gemeenschap en bij de draagkracht van onze organisatie.
De SGP-fractie steunt daarom de komst van de opvanglocatie aan de Weteringsingel. Wel zal SGP Papendrecht de ontwikkelingen op het gebied van de vluchtelingenopvang in ons dorp kritisch blijven volgen. Toen in november jl. twee keer kort achter elkaar een vechtpartij plaatsvond bij de bestaande opvanglocatie aan de Seringenstraat stelde de SGP daarover samen met de VVD-fractie schriftelijke vragen. Klik hier om de vragen te lezen.
3. Ondernemers
De Papendrechtse SGP fractie verspreidt in oktober een enquête onder zo’n 60 midden- en kleinbedrijven in Papendrecht. Het doel van de enquête is om meer inzicht te krijgen waar MKB-ondernemers behoefte aan hebben of waar zij tegenaan lopen. De enquête is een initiatief van duo-raadslid Kees Leenhouts.
4. Senioren
Bij de besluitvorming over de Perspectiefnota in juli worden extra middelen uitgetrokken voor de uitvoering van de visie wonen en zorg voor senioren. Voor de SGP is goede zorg en passende woonruimte voor ouderen altijd een belangrijk speerpunt geweest! Er wonen in Papendrecht steeds meer ouderen. Wij werken aan een Papendrecht waar senioren zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dit vraagt samenwerking van onze gemeente met woon-, welzijns- en zorgpartijen. Samen is onze inzet nodig in het bereiken en toerusten van senioren, in het bouwen van woonvormen die geschikt zijn voor langer zelfstandig wonen en het aanpassen van onze buitenruimte.
Bij de Algemene Politieke Beschouwingen dient de SGP-fractie een motie in om te onderzoeken hoe senioren kunnen worden ingezet om vacatures bij de gemeente Papendrecht te vervullen. De motie vraagt om het opzetten van een 'flexpool' voor pensioneerden. De motie wordt mee-ingediend door alle andere fracties in de gemeenteraad en werd dus unaniem aangenomen!
5. Suïcidepreventie
Bij de Algemene Politieke Beschouwingen dient de SGP een motie in over suïcidepreventie. De motie verzoekt het college om te bezien hoe mogelijkheden kunnen worden benut om maatregelen op het gebied van suïcidepreventie op te nemen in de nieuwe visie sociaal domein. De motie werd aangenomen met steun van PAB, VVD, CDA en ChristenUnie.
6. Boskalis
De toekomst van het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht is ongewis, zo bleek in maart uit berichtgeving in landelijke media. De fracties van PAB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP maken zich zorgen en stellen hierover schriftelijke vragen aan het college van B&W. Duo-raadslid Kees Leenhouts: ''We maken ons zorgen dat het hoofdkantoor nu dreigt te verdwijnen en willen van het college weten wat de consequenties hiervan zijn. Ook vragen we het college om in gesprek met Boskalis te kijken wat de gemeente en de Smart Delta Drechtsteden kunnen doen om het hoofdkantoor in Papendrecht te behouden.’’
7. Windturbines
Er was het afgelopen jaar veel te doen over de mogelijke komst van zeer hoge windturbines in Molenlanden. In april stelde de SGP-fractie hierover schriftelijke vragen. De hoge windturbines (max. 240 meter hoog) zouden vlakbij de gemeentegrens van Papendrecht. SGP Papendrecht vindt dit zeer ongewenst. In de antwoorden op de schriftelijke vragen onderstreept het college van B&W dat het zich gaat verzetten tegen de mogelijke plaatsing van deze hoge windturbines. Inmiddels is duidelijk geworden dat de gemeente Molenlanden kiest voor veel lagere windmolens (45 meter) op bedrijventerreinen in de gemeente. Het plan met de hoge turbines is dus van de baan!
8. Afvalinzameling
De resultaten van de nieuwe manier van afvalinzameling in Papendrecht zijn positief. Dat liet wethouder Afval Arjan Kosten (SGP) al in maart weten in een oordeelsvormende vergadering. Inmiddels is duidelijk dat in 2024 de hoeveelheid restafval gigantisch met maar liefst 65% ten opzichte van het jaar ervoor. De gemeente Papendrecht behoort tot de top 3 van best presterende HVC-gemeenten als het gaat om het scheiden van fijn en grof huishoudelijk afval.
9. Nieuwbouw VO-scholen
Het afgelopen jaar sprak de gemeenteraad diverse keren over de nieuwbouw van het Willem de Zwijger College en de Lage Waard. Onder aansturing van wethouder Onderwijs Arjan Kosten (SGP) zijn er de afgelopen maanden grote stappen gezet om inzichtelijk te maken hoe de nieuwbouw eruit komt te zien en wat dit gaat kosten. In oktober en november hield de gemeenteraad hierover twee beeldvormende bijeenkomsten. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in 2025 een besluit gaat nemen over de nieuwbouw van de VO-scholen, evenals een sportvoorziening en een multifunctionele accomodatie voor verschillende verenigingen in Papendrecht.
10. Veiligheid
De SGP-fractie stelt in maart schriftelijke vragen over het afschaffen van het luchtalarm. Een aantal veiligheidsregio’s noemden dit besluit onbegrijpelijk en onverantwoord. De Papendrechtse SGP-fractie vraagt aan burgemeester Van Driel of de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zich bij deze kritiek aansluit. Inmiddels heeft ook de Tweede Kamer zich in meerderheid uitgesproken tegen het afschaffen van het luchtalarm en is dit plan dus van de baan!